Beschrijving project

Academisch lab

In het Academisch lab van de Regiocampus wordt universitair onderzoek in diverse sectoren uitgevoerd in samenwerking met hbo/mbo/vo. Medewerkers van partners binnen en buiten de Regiocampus werken vanuit het Academisch lab samen met bedrijven/ instellingen en onderzoekers en studenten.
Het Academisch lab bestaat uit diverse labs. Deze labs kunnen in verbinding staan met wetenschappelijk onderzoek, die in de aangesloten organisaties wordt uitgevoerd.


Het eerste lab is gestart in samenwerking met UNO-UMCG, een netwerk in het Noorden van het land, waar sinds de zomer van 2018 Zorggroep Noorderboog deel vanuit maakt. Het onderzoek ‘als het thuis (even) niet meer gaat’ geeft inzicht in crisis-ervaringen en wat de oplossingen kunnen zijn. In het onderzoek wordt kennis vergaart in hoe er goede begeleiding kan worden georganiseerd en waar goede begeleiding aan moet voldoen. Samen met het hbo wordt gekeken of de Regiocampus een onderdeel van het onderzoek in deze regio kan uitvoeren.


Het tweede lab is samen met de Universiteit Wageningen Research (WUR). Hier zijn we in het najaar 2019 een voedingsonderzoek gestart, waarin het stimuleren van een gezond voedingspatroon bij ouderen centraal staat. Gezond eten en drinken op latere leeftijd draagt bij aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven. In de praktijk blijkt echter dat het voedingspatroon van veel ouderen niet voldoet aan de huidige voedingsrichtlijnen. Met name bij ouderen die afhankelijk zijn van zorg is gezond eten vaak een uit­daging. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de gemeenten Meppel, Westerveld en Steenwijkerland waarbij zij samenwerken met de thuiszorg en diverse scholen om dit onderzoek uit te voeren.

Voor meer uitleg en informatie over dit onderzoek klik hier.


Vanuit de ambitie om een bijdrage te leveren aan een gezonde en vitale regio Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel , is de Regiocampus sinds april 2021 gestart met de proeftuin preventie.
In deze proeftuin werken scholen, universiteit, overheden (lokaal en provinciaal), zorgorganiasties en andere geïnteresseerden gezamenlijk aan dit thema aan de hand van twee activiteiten.
1. Vitale gemeenschappen
2. Kennisbank
Deze activiteiten hebben als doel om bij te dragen aan een vitale en gezonde regio. Waarbij in de praktijk kennis, best practices en innovaties worden opgedaan over preventief werken.


Heeft u een onderzoek die uitgevoerd kan worden binnen het Academisch lab?
Neem dan contact met ons op!

 

Deel dit bericht

Bekijk ook:

Regiocampus Gilde

Bekijk project