Meppel- “Afgelopen jaar waren de klassen niet altijd gevuld bij het Ondernemerspunt, aan de Werkhorst in Meppel. Maar de Regiocampus, de studenten, samenwerkende partners en ondernemers hebben niet stil gezeten. Op diverse creatieve manieren is veel werk verzet en hebben studenten opdrachten uitgevoerd voor ondernemers uit de regio. conclusie is dat ook digitaal veel werk verzet kan worden tussen de samenwerkende partners, maar ook ondernemers in de regio, waar studenten opdrachten hebben uitgevoerd”, vertelt Silvester Koehoorn, voorzitter Regiocampus.

Het schooljaar is weer volop in gang
Het Ondernemerspunt, aan de Werkhorst in Meppel, is de hele week weer bezet met klassen vol studenten die werken aan diverse projecten voor de regio. Zo is ervanuit het Deltion College het Facilitair leerbedrijf, die veel opdrachten voor ondernemers uitvoert en het Wijkleerbedrijf Helpende Handen, gericht op de ondersteuning van de inwoners. Aan het thema gastvrij werkt het Business College van Drenthe College samen met retailers uit Meppel, zij onderzoeken hoe gastvrij Meppel is. Vanuit Windesheim heeft het Living lab jong & oud een vervolg gekregen op vorig jaar. Naast deze klassen worden er momenteel dertig opdrachten uitgevoerd door individuele studenten of groepen.

Initiatieven in de wijken voor jongeren en ouderen
In verschillende wijken in Meppel zijn initiatieven gestart voor én met inwoners. Eén van deze initiatieven is het Living Lab voor ouderen en jongeren. Een project waarbij studenten samen met  inwoners kijken naar het nog leefbaarder maken van en ‘het goede leven’ in Meppel. Vorig jaar heeft dit project met succes gedraaid met ouderen en vanaf dit schooljaar ook samen met jongeren. Jongeren, die het leuk vinden om aan nieuwe ideeën te werken voor Meppel, zijn van harte welkom en kunnen zich melden bij de Regiocampus. Het Wijkleerbedrijf Helpende Handen van Deltion College ondersteunt ook dit jaar de inwoners bij het doen van boodschappen, spelletjes, kinderfeestjes organiseren en sport -en spel activiteiten. Iedereen kan gebruik maken van de ondersteuning van de studenten. Het aanmelden van een hulpvraag van inwoners kan via info@meppelvoorelkaar.nl. Verschillende Regiocampus partners zoals gemeente Meppel, Welzijn MensenWerk en scholen werken hierin samen.

Jongeren aan de slag in Westerveld
In gemeente Westerveld is het Ondernemerspunt gevestigd in de oude tuinbouwschool, waar een vitaliteitscampus wordt ontwikkeld. Iedere ondernemer of instelling in de gemeente kan opdrachten neerleggen, die uitgevoerd kunnen worden door studenten. Coördinator hiervan is Rianne Staal, te bereiken via ondernemerspunt@regiocampus.nl. Opdrachten kunnen worden uitgevoerd door leerlingen en studenten van het vo, mbo, hbo en de universiteit. Momenteel voeren leerlingen van RSG Stad& Esch Diever opdrachten uit voor hun profielwerkstukken bij diverse opdrachtgevers.  Voor leerlingen een mooie kans om een kijkje te krijgen in de keuken van een ondernemer. De ondernemer krijgt een frisse blik op hun bedrijf en de opdracht. Uiteraard dit alles met als doel dat we jongeren binden en behouden aan de mooie bedrijven die onze regio rijk is. Mochten ze de regio verlaten, dan hopen we van harte dat ze later ook weer terugkomen om te werken bij deze mooie werkgevers.

Samenwerking met universiteiten in het Academisch lab
Het Academisch lab is ontwikkeld om de samenwerking met universiteiten te versterken.

 “Onze regio kent prachtige bedrijven en instellingen, die ook voor universitair niveau interessant zijn. Er wordt altijd vanuit de wens van de markt gewerkt, dus onderzoeksvragen van bedrijven en instellingen op universitair niveau, willen we graag oppakken”, vertelt Marieke Navarro, programmamanager Regiocampus.

Club van gezonde eters
Inmiddels is het universitaire voedingsonderzoek ‘de club van de gezonde eters’, onder leiding van de Wageningen University Research en regionale hbo’s, het derde en laatste onderzoekjaar ingegaan en is gericht op gezond ouder worden. Dit onderzoek vindt plaats in gemeente Meppel, Steenwijkerland en Westerveld. In de proeftuin preventie wordt samengewerkt met de Aletta Jacobs School of Public Health, onderdeel van de Rijksuniversiteit in Groningen.

Deel dit bericht